Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wszechogarniający ziąb zaczyna nam dawać się we znaki. Dlatego zwłaszcza zmarzluchy nie odmówią pełnej smaku, rozgrzewającej herbaty, która umili powrót do domu, zaszycie się w kącie z książką czy długie pogaduchy z przyjaciółmi. 

Najlepszą, uniwersalną podstawą rozgrzewającej herbaty jest popularna czarna herbata - intensywna Assam czy wzbogacony bergamotką Earl Grey. Równie dobrze sprawdzi się też czarna herbata uzupełniona korzennymi przyprawami (np. Winter’s Light). W każdym przypadku walory smakowe i ocieplające należy podbić odpowiednio dobranymi dodatkami: korzeniem imbiru, świeżymi owocami, cynamonem, goździkami, anyżem, syropem malinowym, czy rozmarynem. Oczywiście w tym zestawie nie może zabraknąć naturalnego miodu.

Zimowe herbaty z całym wachlarzem niepowtarzalnych aromatów i cennych witamin trzeba koniecznie przygotować w dużych szklankach, kubkach albo dzbanku. Pamiętajmy, że plastry owoców, jak choćby cytrusów oraz zioła zajmują dużo miejsca. W zwykłej szklance go z pewnością nie będzie.

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Występuje w 1.500 odmianach. Może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające lub rozluźniające.

Oficjalnie Międzynarodowy Dzień Herbaty przypada 21 maja, ale obchodzony jest również 15 grudnia.

Pierwsze święto herbaty odbyło się w Nowym Delhi w 2005 roku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej.

Zimą uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających, ale latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone.

Najpopularniejsza, czarna herbata ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza, pomaga w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Z kolei zielona herbata jest sprzymierzeńcem utraty wagi, poprawy kondycji cery czy problemów z nadciśnieniem.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież