Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

maliny

Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Owoce te warto jeść świeże. Są doskonałą bazą do przygotowania pysznych deserów. Z malin robi się doskonałe leguminy, kremy, musy i galaretki. Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest sok oraz dżemy i przeciery.

Maliny to niskokaloryczne owoce, będące źródłem witaminy C i beta-karotenu. Posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm. Jak twierdzą specjaliści, jedząc maliny, zawierające dużo potasu, poprawiamy jędrność naszej skóry.

Zawarte w nich żelazo i miedź powoduje, że są istotne w diecie w przypadku niedokrwistości.

Zawierają też wapń, fosfor i flawonoidy oraz są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Przede wszystkim maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Owoce te łagodzą też biegunki i niestrawność. Mają również działanie moczopędne i pomagają przy chorobach stawów.


 

Wartość odżywcza malin (w 100 g):

kalorie - 29,

węglowodany - 12 g,

białko - 1,3 g,

tłuszcze - 0,3 g,

błonnik - 6,7 g.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież