Składniki
- 200 g steku z rostbefu
- 1 mała grubo posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 1 łyżeczka oliwy extra virgin
- 100 g marchwi obranej i przekrojonej na pół
- świeży rozmaryn
- sól morska w płatkach lub gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Miksuj w malakserze cebulę, czosnek, ocet, musztardę i pieprz na gładki sos. W czasie miksowania dodaj trochę oliwy i przelej marynatę na płytki talerz. Ułóż na nim stek z rostbefu i pokryj go marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej grill lub patelnię. Usuń z mięsa większość marynaty i posyp je z obu stron solą. Ułóż stek na średnio rozgrzanej patelni lub grillu. Smaż z każdej strony po ok. 6 minut, by był średnio wysmażony. Przed podaniem daj stekowi odpocząć przez 5 minut. Marchew pokrój w centymetrowe plastry, wymieszaj z oliwą, solą i świeżym rozmarynem. Wyłóż do małego naczynia żaroodpornego i piecz ok. 40 minut w temperaturze 160°C. Stek ułóż na pieczonych marchewkach i polej sosem z pieczenia marchewki zagęszczonym łyżką zimnego masła.
Komentarze