Składniki:
- 0,5 kg dorsza,
- 300 g mrożonego zielonego groszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- mielony czosnek,
- jajko do posmarowania ciasta,
- posiekane orzeszki ziemne,
- 15 dag majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżki startej skórki cytrynowej,
- 1 gałązka melisy cytrynowej (niekoniecznie)
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroję w kwadraty. Dorsza osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na kawałki (tak, aby dało się je zawinąć w ciasto). Groszek gotuję około 3 minut. Miksuję z masłem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Zieloną pastą smaruję ciasto francuskie, wkładam na to kawałek ryby i zawijam w „paczuszkę”. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję orzechami. Piekę w 200˚C około 25-35 minut. Majonez mieszam z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Doprawiam solą i pieprzem. Melisę skubię z listków i psiekam na drobno. Mieszam wszystko razem. Sos można rozrzedzić odrobiną naturalnego jogurtu.