Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 25 dag białego sera (twarogu półtłustego),
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 4 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany 12%,
- szczypiorek,
- koperek,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- masło
Wykonanie:
Wielkopolskie „pyry z gzikiem” najlepsze są z ziemniakami gotowanymi w „mundurkach”, czyli w łupinach. Wówczas ziemniaki przed gotowaniem dokładnie szoruję. Można je też ugotować po wcześniejszym obraniu z łupin. Wtedy do gotującej wody dodaję sól. Biały ser rozgniatam widelcem, dodając około 4 łyżek kwaśnej śmietany, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony drobno szczypiorek i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Tak naprawdę ilość dodanej śmietany zależy od jakości białego sera oraz konsystencji gziku, jaką chcę uzyskać. Jeśli ma być bardziej aksamitny i rzadszy, to dodaję więcej śmietany. Jeśli ma być gęstszy, wówczas dodaję jej mniej. Obrane z łupin ziemniaki posypuję posiekanym koperkiem. Podaję z masełkiem.
Komentarze