składniki:
- 25 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- sól do smaku
- 2,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oliwy
wykonanie:
Drożdże mieszam z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gotowy rozczyn odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ucieram jajka z solą i resztą mleka. Dodaję wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiam ciasto. Nie może ono być zbyt gęste. Na koniec dodaję oliwę. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Ta porcja wystarczy na przygotowanie dwóch średnich pizz. Ciasto rozkładam na natłuszczoną blachę i odstawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielę na porcje - w zależności od ilości osób. Wykładam na natłuszczoną blachę, nadając kształt serca. To, co włożymy na pizzę - zależą tylko od nas. Ja na jej wierzch nakładam zawsze sos pomidorowy (obrane ze skórki pomidory miksuję z bazylią, oregano, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru). Na to można ułożyć plasterki szynki lub salami, ogórka kiszonego lub konserwowego, pokrojoną cebulę, paski papryki, oliwki, pomidora, kukurydzę, ananasa, no i oczywiście dużą ilość żółtego sera.
Tak przygotowane pizze zapiekam przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję je z sosem czosnkowym lub ketchupem. Przygotowanie domowej pizzy zajmuje mi około 1,5 godziny.