składniki:
- porcja mięsa z rosołu
- kilka listków rukoli lub sałaty
- 1 cebula
- dowolne, ulubione warzywa, np.: pomidor, ogórek kiszony, czerwona kapusta, żółta papryka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka
- bułki na hamburgery
wykonanie:
Obrane z kości mięso „szarpię” na kawałki. Doprawiam je przyprawą gyros i podsmażam ok. 2 minut na patelni na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszam z musztardą i ketchupem, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Umyte warzywa kroję w plastry lub paski. Przekrojone na pół bułki na hamburgery podpiekam w piekarniku na złoty kolor, smaruję odrobiną sosu i przekładam kolejno kawałki mięsa, warzywa, liście rukoli. Całość składam w hamburgera.