składniki:
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (mogą być od obiadu z poprzedniego dnia)
- około 0,5 kg mięsa z rosołu
- 4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 125 ml śmietanki 30%
- mąka ziemniaczana - 1/4 objętości ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
wykonanie:
Ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę maszynką do mięsa. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, dodaję posiekane 2 cebule i smażę na złoty kolor. Dodaję mięso, doprawiam i smażę przez chwilę na rumiany kolor. Jeszcze ciepłą masę mielę maszynką do mięsa i odstawiam do wystudzenia. Na tej samej patelni co smażyłam mięso rozgrzewam pozostały olej i smażę na nim na złoty kolor pozostałem 2 cebule pokrojone w kostkę. Dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki, solę i pieprzę. Smażę tak długo aż zredukuję płyn o połowę, po czym dodaję masło. Smażę kilka minut, a potem dodaję śmietankę i duszę tak długo, aż sos nieco zgęstnieje. Do ostudzonych ziemniaków dosypuję mąkę ziemniaczaną (około 1/4 objętości ziemniaków), wbijam jajko i wyrabiam ciasto na gładką masę - jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypuję nieco mąki. Mokrymi dłońmi nabieram garść ciasta, rozpłaszczam go na okrągły placek, nakładam na niego łyżkę mięsa, sklejam i formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucam partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuję czekając aż wypłyną i jeszcze 2 minuty dłużej. Odcedzam i podaję polane sosem pieczarkowym.