Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- około 10 dag sera feta (może być w kostkach),
- czerstwa bułka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- łyżeczka najlepiej świeżego oregano,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namaczam. Cebulę i czosnek siekam i szklę na 2 łyżkach oliwy. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy, odciśniętą bułkę i jajko. Przyprawiam solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszam. Formuję małe placuszki. Na każdym układam po 2-3 kostki sera. Zawijam w podłużne klopsiki. Smażę z każdej strony. Jeśli robię to w wersji na grilla to można zawinąć w nasmarowaną tłuszczem folię aluminiową.