Składniki:
- 600 g karkówki bez kości,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 kwaśne jabłko lub 200 g wiśni.
Składniki na bejcę:
- 5 łyżek oleju lub oliwy,
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego majeranku,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Przygotowuję bejcę, którą smaruję plastry mięsa i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowuję owoce: jabłka kroję na cząstki i usuwam z nich gniazda nasienne, wiśnie dryluję. Dla wzmocnienia efektu można jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroję na cienkie plastry. Kładę plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układam kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijam roladki i grilluję. Można też zapiekać w piekarniku.