Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej (może też być zwykła biała kapusta)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 500 g wędzonej kiełbasy (mogą być resztki szynek i mięs)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • około 1 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 łyżka majeranki
  • oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Kapustę szatkuję. Kiełbasę mielę przez maszynkę do mięsa. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, ugotowany ryż oraz kapustę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dosypuję bułki tartej. Formuję klopsiki. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Trwa to kilkanaście minut. Dodaję wymieszany ketchup z koncentratem, majerankiem i 1 szklanką wody. Gotuję całość przez 15-20 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.

 

Komentarze  


#2 Hotka 2017-01-18 12:24
Krysiu ja dodaję 3 ale możesz spróbować mniej tylko nie wiem czy ci się nie rozpadną - pamiętaj że masa to nie surowe mięso, które samo w sobie pod wpływem temperatury się sklei :) pozdrawiam :)
Cytować
#1 Krystyna 2017-01-17 14:00
Jak zwykle apetycznie i pewnie bardzo smacznie. Czy trzeba dawać aż 3 jajka? Zwykle robię takie "gołąbki" z mielonego. Mielą mi w sklepie kawałek mięsa, który sama wybiorę.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież