Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej (może też być zwykła biała kapusta)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 500 g wędzonej kiełbasy (mogą być resztki szynek i mięs)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- około 1 szklanki ketchupu
- 2 łyżki koncentratu
- 1 łyżka majeranki
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Kapustę szatkuję. Kiełbasę mielę przez maszynkę do mięsa. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, ugotowany ryż oraz kapustę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dosypuję bułki tartej. Formuję klopsiki. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Trwa to kilkanaście minut. Dodaję wymieszany ketchup z koncentratem, majerankiem i 1 szklanką wody. Gotuję całość przez 15-20 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.
Komentarze