Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
- około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
- około 2 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
Składniki na farsz
- 400 g mięsa mielonego
- 4 średnie kiszone ogórki
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia (do smaku)
- przyprawa maggi Winiary
Wykonanie:
Cebulę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa razem z jajkiem i przetartymi przez duże oczka ogórkami. Doprawiam przyprawami i przyprawą maggi Winiary. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajka i mąki. Wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję, z której można uformować wałek i nie klei się do rąk. Kroję go na kawałki. Każdą porcję ciasta spłaszczam, nakładam farsz i formuję kluskę. Wrzucam je do osolonego wrzątku. Gotuję około 10 minut od momentu wypłynięcia klusek. Wyciągam łyżką cedzakową na talerz. Można je polać podsmażonym masłem z cebulką i boczkiem. Ja osobiście uwielbiam je z sosem czosnkowym.
Przepis bierze udział w konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl