Składniki:
- szklanka mleka
- 10 dag mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki stopionego masła
- 10 dag szpinaku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Wykonanie:
Mąkę, mleko, sól, gałkę i stopione masło ubijam na jednolitą masę. Jajka ucieram z cukrem i zmiksowanym, sparzonym szpinakiem. Łączę z przygotowanym ciastem, dokładnie mieszam. Odstawiam na ok. 10-15 minut. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. W wersji na gorąco zawijam w nie pikantny farsz lub grillowane warzywa. Uwielbiam ze smażonymi kurkami i cebulką. W wersji na zimno nadziewam je białym twarożkiem chrzanowymi wędzonym łososiem. Zawsze podaję je z sosami według uznania: czosnkowym, serowym, koperkowym, chrzanowym lub pomidorowym.
Komentarze