Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
  • około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
Składniki na farsz
  • 400 g mięsa mielonego
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia (do smaku)
  • przyprawa maggi Winiary

 

Wykonanie:

Cebulę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa razem z jajkiem i przetartymi przez duże oczka ogórkami. Doprawiam przyprawami i przyprawą maggi Winiary. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajka i mąki. Wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję, z której można uformować wałek i nie klei się do rąk. Kroję go na kawałki. Każdą porcję ciasta spłaszczam, nakładam farsz i formuję kluskę. Wrzucam je do osolonego wrzątku. Gotuję około 10 minut od momentu wypłynięcia klusek. Wyciągam łyżką cedzakową na talerz. Można je polać podsmażonym masłem z cebulką i boczkiem. Ja osobiście uwielbiam je z sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież