Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 200 g bryndzy (ewentualnie białego tłustego sera)
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • pęczek szczypiorku
Pozostałe składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie sera smażonego
  • 3 kabanosy
  • słoik kiszonych szparagów (ewentualnie kiszonych ogórków)
  • liście sałaty
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz, cukier
  • 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:

Ze składników na ciasto wyrabiam masę. Na końcu dodaję posiekane pomidory i szczypiorek. Piersi z kurczaka kroję na plastry, po czym rozbijam. Posypuje solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa układam liść sałaty, kabanosa i szparaga. Zawijam ciasno w rulon, spinam wykałaczkami lub związuję nićmi. Obsmażam na oliwie z każdej strony przez kilka minut. W tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość nie więcej jak 0,5 cm. Z mięsa wypinam wykałaczki lub ściągam nici. Na ciasto układam mięso, na nie kawałek sera smażonego i dokładnie zawijam. Powtarzam czynności do wykorzystania mięsa. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam zawijańce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gdy uzyskają jaśniejszy złoty kolor, smaruję ich wierzch miodem. Piekę jeszcze około 5 minut. Podaję na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież