Składniki na ciasto:
- 200 g bryndzy (ewentualnie białego tłustego sera)
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść suszonych pomidorów (bez zalewy)
- pęczek szczypiorku
Pozostałe składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie sera smażonego
- 3 kabanosy
- słoik kiszonych szparagów (ewentualnie kiszonych ogórków)
- liście sałaty
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz, cukier
- 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrabiam masę. Na końcu dodaję posiekane pomidory i szczypiorek. Piersi z kurczaka kroję na plastry, po czym rozbijam. Posypuje solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa układam liść sałaty, kabanosa i szparaga. Zawijam ciasno w rulon, spinam wykałaczkami lub związuję nićmi. Obsmażam na oliwie z każdej strony przez kilka minut. W tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość nie więcej jak 0,5 cm. Z mięsa wypinam wykałaczki lub ściągam nici. Na ciasto układam mięso, na nie kawałek sera smażonego i dokładnie zawijam. Powtarzam czynności do wykorzystania mięsa. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam zawijańce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gdy uzyskają jaśniejszy złoty kolor, smaruję ich wierzch miodem. Piekę jeszcze około 5 minut. Podaję na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.