Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
 składniki na rozczyn:
  •  40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
reszta składników na pampuchy: 
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
 składniki na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 4 łyżki ketchupu
dodatkowo:
  • liście sałaty lub kapusty pekińskiej
  • duże mięsiste pomidory
  • 1 zielony lub konserwowy ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • pomidory koktajlowe
wykonanie:

Z musztardy, majeranku, soli, pieprzu i papryk przygotowuję marynatę. Smaruję nią mięso. Odstawiam na przynajmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, obsypuję pokrojoną w "piórka" cebulą i zalewam piwem. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.

Z majonezu, jogurtu i ketchupu przygotowuję sos - mieszkając wszystkie składniki.

Ze składników na rozczyn przygotowuję rozczyn, który po wymieszaniu odstawiam do wyrośnięcia. Jajka roztrzepuję z solą i mlekiem. Dodaję rozczyn i roztopione masło. Wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na 1-centymetrowy placek. Wycinam z niego kółka (np. szklanką o dużej średnicy). Kółka przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W garnku do gotowania klusek na parze lub w parowarze zagotowuję wodę. Gotuję kluski na parze około 3-5 minut - w zależności od ich wielkości.

Pomidory i ogórek kroję w plastry, a cebulę w "piórka". 

Upieczone mięso "szarpię" dwoma widelcami na kawałki. Po ugotowaniu kluski przekrawam na pół. Każdą połówkę smaruję sosem. Na jedną układam: sałatę, kawałki mięsa, plastry pomidora i ogórka oraz "piórka" cebuli. Przykrywam to drugą połówką kluski. Całość przebijam długą wykałaczką razem z pomidorem koktajlowym. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież