składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 cebule
- 3 łyżki musztardy
- 3/4 szklanki jasnego piwa
składniki na rozczyn:
- 40 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłego mleka
reszta składników na pampuchy:
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 4 łyżki ketchupu
dodatkowo:
- liście sałaty lub kapusty pekińskiej
- duże mięsiste pomidory
- 1 zielony lub konserwowy ogórek
- 1 czerwona cebula
- pomidory koktajlowe
wykonanie:
Z musztardy, majeranku, soli, pieprzu i papryk przygotowuję marynatę. Smaruję nią mięso. Odstawiam na przynajmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, obsypuję pokrojoną w "piórka" cebulą i zalewam piwem. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
Z majonezu, jogurtu i ketchupu przygotowuję sos - mieszkając wszystkie składniki.
Ze składników na rozczyn przygotowuję rozczyn, który po wymieszaniu odstawiam do wyrośnięcia. Jajka roztrzepuję z solą i mlekiem. Dodaję rozczyn i roztopione masło. Wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na 1-centymetrowy placek. Wycinam z niego kółka (np. szklanką o dużej średnicy). Kółka przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W garnku do gotowania klusek na parze lub w parowarze zagotowuję wodę. Gotuję kluski na parze około 3-5 minut - w zależności od ich wielkości.
Pomidory i ogórek kroję w plastry, a cebulę w "piórka".
Upieczone mięso "szarpię" dwoma widelcami na kawałki. Po ugotowaniu kluski przekrawam na pół. Każdą połówkę smaruję sosem. Na jedną układam: sałatę, kawałki mięsa, plastry pomidora i ogórka oraz "piórka" cebuli. Przykrywam to drugą połówką kluski. Całość przebijam długą wykałaczką razem z pomidorem koktajlowym.