składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- garść szpinaku – może być mrożony
- 150 g ulubionej kaszy np. jęczmiennej
- kawałek małego pora – biała część
- łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzane masło. Dodaję pokrojony w kostkę por i szpinak. Dodaję sól i pieprz oraz posiekany lub zmiażdżony czosnek. Podsmażam około 10 minut (w razie potrzeby podlewam odrobiną wody). Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli lub w proporcji kaszy do wody 1:2. Do dania można wykorzystać kaszę ugotowaną już wcześniej np. do poprzedniego obiadu. Ugotowaną kaszę (odcedzoną) dodaję do kurczaka i szpinaku. W razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę masła.