Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki na bułki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • do posmarowania: 1 jajko i ziarna sezamu
składniki na burgery:
  • 700 g wołowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
pozostałe składniki:
  • 2 pomidory
  • 2 korniszony
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • liście sałaty lub szpinaku
  • 8 plastrów żółtego sera
składniki na sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
przygotowanie:

Do miski przekładam drożdże. Dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut - aż zaczyn podwoi swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopione zimne masło i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni. Bułki przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam na 15-20 minut aż się ładnie zrumienią.

Mięso mielę razem z obraną cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko (można je zamienić na odrobinę zimnego rosołu - wówczas burger nie będzie twardy) i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na ruszcie lub papierze do pieczenia (w piekarniku lub na grillu), ewentualnie smażę na patelni. 

Składniki na sos mieszam i doprawiam.

Bułki kroję na pół, układam liście sałaty lub szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem. Składam hamburgera i spinam go długą wykałaczką.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież