składniki:
- 300 g krewetek
- kilka liści sałaty lub mix sałat
- pęczek szczypiorku
- sok z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- łyżka octu
- 1 zielony ogórek
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 50 g słonecznika
- zioła, sól, pieprz
wykonanie:
Sałatę myję i układam na talerzu. Posypuję delikatnie solą i pieprzem. Na sałacie umieszczam pokrojone pomidory, ogórki, cebulę. W międzyczasie przygotowuję sos, mieszając ocet, przyprawy oraz olej rzepakowy. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie na suchej patelni prażę ziarna słonecznika. Przesypuję do suchego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzewam masło, wrzucam obrane krewetki i czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Smażę kilka minut - w zależności od wielkości krewetek. Jeszcze gorące wykładam na sałatkę. Całość polewam sosem i posypuję ziarnami słonecznika oraz posiekanym szczypiorkiem.