Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- 1 łyżeczka masła,
- 4 jajka,
- 1 kubek serka o smaku chrzanowym (można go samemu przygotować z gęstego białego serka i chrzanu, wymieszanych z przyprawami i naturalnym jogurtem),
- 10 dag wędzonego łososia w plastrach,
- sól,
- pieprz,
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego lub świeżego.
Wykonanie:
Szpinak rozmrażam i podsmażam na maśle, doprawiam do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, następnie studzę. Żółtka jaj dodaję do szpinaku i miksuję. Z białek ubijam pianę i delikatnie mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blaszkę o wym. 23x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temp. 190ºC ok. 15-20 min. Wystudzone ciasto smaruję serkiem, układam na brzegu łososia i zwijam w roladę. Schładzam w lodówce przez kilka godzin.