składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 150 g szpinaku mrożonego
- 100 g sera feta
- 1 żółta papryka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
wykonanie:
rozmrożony szpinak odciskam z nadmiaru płynu, po czym duszę na patelni z dodatkiem soli, pieprzu i zmiażdżonego ząbku czosnku. W jednej misce łączę składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól), a w drugiej mokre (jajka, roztopione chłodne masło). Łączę jedne składniki z drugimi. Na koniec dodaję szpinak (można go wcześniej zmiksować), rozdrobniony ser feta i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Delikatnie mieszam. Ciastem napełniam foremki do muffinek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podaję na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.