składniki:
- mięso z rosołu (ok. 1 kg)
- 1 marchewka z rosołu
- 1 surowa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone grzyby z rosołu lub 1 łyżka grzybowego proszku (suszone zmiksowane grzyby leśne)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka pikantnego ketchupu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
wykonanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na oleju na złoty kolor. Dodaję zmiażdżony czosnek, proszek grzybowy (jeśli go wykorzystuję) i cały czas mieszając smażę przez około minutę. Razem z posiekanym mięsem, pokrojoną marchewką, posiekaną natką pietruszki, grzybami z rosołu (jeśli je mam), majerankiem, majonezem i ketchupem miksuję blenderem (lub mielę maszynką do mięsa). Całość dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Pastę przekładam do słoików i przechowuję w lodówce przez 2-3 dni - można ją również zapasteryzować w zamkniętych słoikach. Podaję do świeżego pieczywa.