Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka (do ciasta) i 4 łyżki (do budyniu) cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4 litra mleka (najlepiej Winiary)
  • 1 litr mleka
  • około 1 kg owoców (najlepiej jabłek, brzoskwiń, gruszek lub śliwek)

 

Wykonanie: 

Z mąki, margaryny, cukru, jajek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Umyte i obrane owoce kroję na ćwiartki. Budynie gotuję w 1 litrze mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wysmarowaną tłuszczem blachę wykładam połową ciasta. Na to układam owoce, które zalewam gorącym budyniem. Na wierzchu układam kruszynki z reszty ciasta. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem.  

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież