Składniki:
- szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżki cukru
- wanilia
- łyżka masła
- 6 łyżek prażonych jabłek lub musu jabłkowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 dag truskawek lub malin (mogą być mrożone)
- owoce (według własnego uznania)
Wykonanie:
Ryż wsypuję do gotującego się mleka. Dodaję połowę porcji cukru, wanilię, masło i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje, a ryż zrobi się miękki. Kiedy lekko przestygnie wykładam nim dno i boki wypłukanej zimną wodą miseczki deserowej. Na to kładę łyżkę do półtorej prażonych jabłek i delikatnie dociskam. Do pełna uzupełniam miseczkę ryżem i znów dociskam. Przewracam na talerzyk i zdejmuję miseczkę (tak jak robi się babki z piasku). Ubijam kremówkę zresztą cukru. Miksuję na sos truskawki lub maliny. Jeśli są zbyt kwaśne to je dosładzam. Polewam ryż sosem owocowym, dekoruję śmietaną i owocami.