Składniki:
- 1 kg drobnych cebulek
- 15 dag soli
- 2 litry wody
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki goździków
Wykonanie:
Sól rozpuszczam w wodzie i solanką zalewam obrane cebulki. Odstawiam na 12 godzin. Odcedzam. Przygotowuję świeżą solankę i ponownie zalewam cebulki. Tym razem odstawiam je na 48 godzin. Składniki na zalewę zagotowuję. Studzę. Po dwóch godzinach przecedzam. Cebulki wyjmuję z solanki, płuczę w zimnej wodzie. Układam w słoikach, wlewam zalewę. Do słoika można wsypać kilka ziaren gorczycy. Pasteryzuję przez 20 minut.