składniki:
1 cebula
1 mała pora
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lubczyk lub kilka gałązek świeżego
pęczek natki pietruszki
1 łyżka tymianek lub garstka świeżego
1 łyżka kurkumy
6 łyżeczek soli
3-4 łyżki oliwy
wykonanie:
Cebulę obieram i kroję w kostkę, a por w plasterki. Obrane ząbki czosnku miażdżę. Obieram i ścieram na tarce wszystkie pozostałe warzywa. Na patelni na oliwie podsmażam ze sobą: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek. Jako kolejne składniki dodaję lubczyk, kurkumę, tymianek i sól. Siekam natkę pietruszki i dodaję do masy. Całość rozdrabniam w rozdrabniaczu lub melakserze na mniejsze cząsteczki (lub całkowicie - na papkę - jeśli tak wolimy). Przekładam mieszankę do formy na kostki lodu i wstawiam do zamrażarki. Po 24 godzinach kostki wykładam do jednej miski, kropię oliwą i podrzucam - tak by oliwa pokryła całe kostki, po czym pakuję każdą w osobną folię spożywczą. Tak spakowane kostki wrzucam do jednego pudełka lub woreczka. Potem taką kostkę wystarczy dodać do zupy lub sosu (pod koniec gotowania). Można dodać je też do wywaru mięsnego i zastąpić nimi warzywa (włoszczyznę). Proporcje można też zmieniać dodając np. więcej zieleniny.