Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 50 dag świeżego szpinaku (lub 25 dag mrożonego)
  • 25 dag twarogu
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

Twaróg miksuję lub mielę. Opłukany szpinak wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 5 minut, osączam, mielę i mieszam z serem, jajkami, mąką, sezamem i przyprawami. Tak przygotowaną masę wkładam do lodówki i schładzam. Formuję z masy małe kulki, obtaczam je w mące, wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuję 2-3 minuty. Ugotowane kulki osączam. Znakomicie smakują z sosami, np. grzybowym. Można je też włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, posypać żółtym serem i wiórkami masła, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 5 minut. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież