Składniki:
- 50 dag świeżego szpinaku (lub 25 dag mrożonego)
- 25 dag twarogu
- 2 łyżki mąki
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 jajka
- łyżka uprażonych ziaren sezamu
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Twaróg miksuję lub mielę. Opłukany szpinak wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 5 minut, osączam, mielę i mieszam z serem, jajkami, mąką, sezamem i przyprawami. Tak przygotowaną masę wkładam do lodówki i schładzam. Formuję z masy małe kulki, obtaczam je w mące, wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuję 2-3 minuty. Ugotowane kulki osączam. Znakomicie smakują z sosami, np. grzybowym. Można je też włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, posypać żółtym serem i wiórkami masła, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 5 minut.