Składniki:
- 1 litr wywaru z włoszczyzny,
- 1 szklanka zakwasu,
- 20 dag białej kiełbasy,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tłuszczu,
- 1 łyżka mąki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę, boczek i cebulę kroję w kostkę. Razem z tłuszczem i roztartym czosnkiem podsmażam. Dodaję do wywaru. Wlewam zakwas i razem z majerankiem i przyprawami chwilę gotuję. Mąkę mieszam z wodą i zaciągam żurek. Doprawiam do smaku. Można dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.
Składniki na zakwas:
- 2 szklanki żytniej mąki,
- skórka razowego chleba,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Przygotowuję zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoju zalewam wrzątkiem 2 szklanki mąki, tak aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dodaję 1 litr przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i roztarty czosnek. Przykrywam gazą, odstawiam na trzy dni w ciepłe miejsce.
Do przygotowania tradycyjnych żurków można użyć gotowych już zakwasów w butelkach dostępnych w większości sklepów spożywczych.