Składniki:
- 2 szklanki grochu łuskanego
- 0,5 kg kości (najlepsze wędzone)
- około 0,5 kg mięsa lub wędlin
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- pieprz
- ziele angielskie
Wykonanie:
Kości zalewam 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodaję marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Gotuję na małym ogniu. Po około pół godzinie dodaję groch. Gdybym użyła zwykłego grochu musiałabym go namoczyć kilka godzin wcześniej i wymagałby on dłuższego gotowania. Po kolejnych 30 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sprasowany czosnek. Przysmażam na patelni wędliny, mięso lub boczek razem z pokrojoną cebulką. Wrzucam do zupy. Zupa powinna się powoli gotować jeszcze około pół godziny. Przyprawiam zupę (w razie potrzeby dolewam wody) i podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.