Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 0,5 kg kości (najlepsze wędzone)
  • około 0,5 kg mięsa lub wędlin
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • ziele angielskie

 

Wykonanie:

Kości zalewam 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodaję marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Gotuję na małym ogniu. Po około pół godzinie dodaję groch. Gdybym użyła zwykłego grochu musiałabym go namoczyć kilka godzin wcześniej i wymagałby on dłuższego gotowania. Po kolejnych 30 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sprasowany czosnek. Przysmażam na patelni wędliny, mięso lub boczek razem z pokrojoną cebulką. Wrzucam do zupy. Zupa powinna się powoli gotować jeszcze około pół godziny. Przyprawiam zupę (w razie potrzeby dolewam wody) i podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież