Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
  • 1 kg marchewki
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili lub mniej - do smaku (można pominąć)
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 
  • świeża zielenina
wykonanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Obraną i umytą marchewkę kroję ma mniejsze kawałki. Układam na blaszce do pieczenia (może być szklana). Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę. W dużym garnku roztapiam masło lub podgrzewam oliwę, dodaję upieczone, pokrojone i obrane chili, obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażę wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie dodaję obrany i starty imbir (bez włókien), po czym dodaję pokrojoną upieczoną marchewkę. Dolewam gorący bulion. Gotuję kilkanaście minut, po czym miksuję blenderem na gładkie purée. Dolewam mleko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńczam ją przegotowaną wodą lub bulionem. Przed podaniem posypuję świeżo pieczonymi grzankami oraz dekoruję zieleniną.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież