składniki:
- 1 kg marchewki
- 2 cebulki szalotki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili lub mniej - do smaku (można pominąć)
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- świeża zielenina
wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Obraną i umytą marchewkę kroję ma mniejsze kawałki. Układam na blaszce do pieczenia (może być szklana). Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę. W dużym garnku roztapiam masło lub podgrzewam oliwę, dodaję upieczone, pokrojone i obrane chili, obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażę wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie dodaję obrany i starty imbir (bez włókien), po czym dodaję pokrojoną upieczoną marchewkę. Dolewam gorący bulion. Gotuję kilkanaście minut, po czym miksuję blenderem na gładkie purée. Dolewam mleko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńczam ją przegotowaną wodą lub bulionem. Przed podaniem posypuję świeżo pieczonymi grzankami oraz dekoruję zieleniną.