Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 10 dag świeżego szpinaku ( lub 25 dag mrożonego)
- 1 kalafior
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki
- pęczek zielonego koperku
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wody i gotuję do miękkości. Kalafior dzielę na różyczki i gotuję oddzielnie. Szpinak siekam i smażę na maśle z czosnkiem. Dodaję do warzyw. Gdy wszystko jest miękkie miksuję na krem. Jeśli zupa jest za gęsta to dodaję wywar z kalafiora. Dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Zupę nalewam do bulionówek. Do każdej wkładam różyczkę kalafiora i posypuję koperkiem.
Zdzisława Ostrowska
z Pakosławia