Składniki:
- 2 kg pomidorów (najlepsze są jesienne - prosto z pola lub ogródka)
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- po 2-3 gałązki selery, lubczyku, bazylii i cząbru (pieprzniku) - według upodobania
- kilka łyżek oliwy
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- około 1,5-2 litra wody (można użyć bulionu)
- 1 szklana śmietany
Wykonanie:
Zalewam pomidory.wrzącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzam, studzę i obieram ze skórki. Kroję na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler po umyciu i obraniu kroję na kawałki. Podsmażam na oliwie przez kilka minut. Dodaję pomidory, sól i pieprz. Dorzucam pokrojony w paski por, posiekane drobno zioła i zmiażdżony czosnek. Dolewam wodę i gotuję około 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. W tym momencie można zupę zblendować i podać jako krem, ja jednak zdecydowanie wolę wersję z kawałkami warzyw. Dodaję tylko 2 garści suchego makaronu i gotuję go w zupie do miękkości. Na koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku. Wylewam na talerze i dekoruję kleksem gęstego jogurtu i bazylią.