Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
składniki:
  • 500 g wędzonych kości
  • 200-300 g wędzonej kiełbasy
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • około 2-3 litry zimnej wody
  • 1 cebula (można ją zamienić na por)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
wykonanie:

Kości zalewam zimną wodą w dużym garnku, dodaję sól i pieprz. Gotuję około godziny. Przecedzam. Do wywaru dodaję obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę (lub por). Dodaję resztę przypraw i gotuję około 30 minut, po czym dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję kolejne 10-15 minut. Dodaję przepłukaną na sitku i posiekaną kiszoną kapustę i gotuję około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażam na oliwie pokrojoną kiełbasę, po czym dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Zupa najlepsza jest ugotowana dzień wcześniej. Przed podaniem posypuje posiekaną natką pietruszki.

Komentarze  


#1 leon 2018-12-13 20:37
taką mogę przyrządzić...
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież