składniki:
- 500 g wędzonych kości
- 200-300 g wędzonej kiełbasy
- 400 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- około 2-3 litry zimnej wody
- 1 cebula (można ją zamienić na por)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
wykonanie:
Kości zalewam zimną wodą w dużym garnku, dodaję sól i pieprz. Gotuję około godziny. Przecedzam. Do wywaru dodaję obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę (lub por). Dodaję resztę przypraw i gotuję około 30 minut, po czym dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję kolejne 10-15 minut. Dodaję przepłukaną na sitku i posiekaną kiszoną kapustę i gotuję około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażam na oliwie pokrojoną kiełbasę, po czym dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Zupa najlepsza jest ugotowana dzień wcześniej. Przed podaniem posypuje posiekaną natką pietruszki.
Komentarze