Składniki:
- 40 dag świeżego szpinaku lub 25 dag mrożonego
- 40 dag zielonych szparagów
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 serek topiony
- garść płatków migdałowych
- 6 plasterków surowej szynki
- 2-3 łyżki kaszki manny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szparagi gotuję do miękkości, po czym mielę blenderem na krem. Jeśli w masie są sztywne włókna szparagów - przecieram wszystko przez durszlak. Na maśle smażę posiekany por i czosnek. Dodaję opłukany szpinak. Podsmażam. Zalewam 1,5 litra zimnej wody oraz masą szparagową. Dodaję sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu przez kilkanaście minut. Dodaję serek. Całość miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją kaszką manną. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni, a plastry szynki smażę lub piekę na rumiane czipsy. Zupę przelewam na talerze lub bulionówki. Posypują migdałami i podaję z czipsem z szynki.