Pietruszka zwyczajna jest naszym najbardziej znajomym ziołem szeroko stosowanym jako kucharska przyprawa od ponad 2000 lat, ale rzadko konsumowana samodzielnie.
Liście, korzenie oraz owoce pietruszki zwyczajnej wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
Zarówno korzeń, jak i liście pietruszki zawierają wiele cennych składników, takich jak:
witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz kwas foliowy; apiol, mirystycyna, limonen - organiczne związki chemiczne wspomagające m.in. trawienie; minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarkę; flawonoidy: stanowiące silne i naturalne przeciwutleniacze.
Pietruszka - właściwości:
dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dwa razy więcej na 100g niż w cytrynie!), natka pietruszki dobrze oddziałuje na odporność. Obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, w które obfituje natka pietruszki. Dzięki potężnej dawce potasu oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby. Dobrze wpływa na kondycję zębów i kości, ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia. Jest świetna na trawienie: zapobiega zgadze i uczuciu przejedzenia, wykazuje właściwości moczopędne, redukuje stany zapalne, pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Olejki eteryczne zawarte w pietruszce chronią przed schorzeniami i nowotworami układu oddechowego.
Pietruszka jest polecana osobom, które zmagają się z: problemami z pęcherzem, astmą, kaszlem, obrzękami ciała spowodowanymi zatrzymaniem wody w organizmie, dolegliwościami trawiennymi, wysokim ciśnieniem, wzdęciami i gazami, problemami z nerkami.