Chlorella to jednokomórkowy glon słodkowodny. Ze względu na swój unikatowy skład zaliczany jest do kategorii „Super Żywność”. Jednym z krajów, w którym chlorella jest bardzo powszechnie spożywana przez ludzi jest Japonia. Chlorella w swoim składzie zawiera aż 60 % białka, w tym wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.
Jedynie pod względem niższej zawartości metioniny ustępuje białku zwierzęcemu. Jest bogatym źródłem chlorofilu, dla porównania jest go około 50 razy więcej niż w lucernie.
Warto pamiętać o tym, że chlorofil opóźnia procesy utleniania komórkowego, spowalnia proces starzenia się organizmu i w końcu - unieczynnia wolne rodniki. Ponadto przyspiesza gojenia się ran, likwiduje nieprzyjemne zapachy i chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV.
Zawartość odżywcza:
Dobrze przyswajalne białko roślinne (58%), duża ilość chlorofilu, bogate źródło witamin A, C, E i K, witamina D, wszystkie witaminy z grupy B, mnóstwo żelaza i cynku, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu, beta-karoten, luteina i polisacharydy, niezbędne kwasy tłuszczowe, łącznie z kwasem gamma-linolenowym, enzymy.
Ze względu na to, że chlorella oczyszcza organizm, należy ją wprowadzać bardzo powoli, aby uniknąć biegunki.
Inne właściwości chlorelii:
Obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy, neutralizuje zapach potu i nieświeży oddech, obniża kwasowość organizmu, zapobiega mnożeniu się grzybów i drobnoustrojów, zawarty w chlorelli tryptofan odpowiada za tworzenie się serotoniny - hormonu szczęścia, pomaga w leczeniu trądziku, zapaleń skóry, uczuleń.
Zastosowanie:
Chlorella w postaci sproszkowanej jest wygodna w użyciu jako dodatek do: koktajli, soków oraz ziemniaków puree.