Pyłek pszczeli, inaczej nazywany pyłkiem kwiatowym jest znany i używany od wieków, zarówno profilaktycznie, jak i terapeutycznie. To prawdziwy super-food czyli super pożywienie, mające w składzie wszystko to co potrzebne nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.
Jego skład jest tak szalenie skomplikowany, że do dzisiaj nie udało się naukowcom stworzyć syntetycznego pyłku! Ta skarbnica witamin, minerałów i enzymów przerasta o głowę wszystkie apteczne preparaty multiwitaminowe, nawet te najdroższe. Jest bardzo przydatny w przypadku źle zbilansowanej diety. Jedno z najlepszych znanych źródeł witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów, enzymów oraz tłuszczów. Zawiera także naturalne antybiotyki.
Jak jeść pyłek pszczeli? Nie warto jeść pyłku w całości - jest on wtedy niewiele przyswajalny przez nasz organizm. Aby odnieść z jego spożywania, jak największe korzyści pyłek należy albo rozdrobnić (np. pulsacyjnie w młynku do kawy) albo namoczyć na kilka godzin w jakimś płynie (np. w wodzie, soku, mleku, itp.). W ten sposób uwalniamy z ziarenek pyłku całą dobroczynną zawartość i zwiększamy jego strawność. Można też zakupić pyłek mikronizowany, czyli już rozdrobniony specjalnym urządzeniem.
Pyłek poprawia wytrzymałość fizyczną, jest skuteczny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, reguluje trawienie.
Ponadto pomaga przy problemach wątroby, prostaty, pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, wspomaga wytwarzanie krwi, obniża cholesterol, wzmacnia mięsień serca oraz wspomaga oczyszczanie organizmu, jednak pamiętajmy, że nic nie zastąpi zdrowej dobrze zbilansowanej diety.
Składniki odżywcze:
karotenoidy, które przekształcają się w witaminę A, wszystkie witaminy z grupy B, witamina C i E, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzem, siarkę oraz śladowe ilości 59 innych pierwiastków, 22 aminokwasy, których zawartość jest 5 do 7 razy większa niż w tej samej ilości wołowiny, mleka, jajek czy sera, enzymy, takie jak amylaza, katalaza, kozymaza, cytochrom, dehydrogenaza, diaforaza, kwasy mlekowe, pektaza i fosfataza.