Siemię lniane to określenie popularnie stosowane w przypadku nasion lnu zwyczajnego wykorzystywanego jako zielarski produkt leczniczy. Są to niewielkie, płaskie, szarobrązowe nasiona, które po zalaniu wodą ciemnieją oraz znacznie zwieszają swoją objętość, a jednocześnie wytwarzają znaczną ilość śluzu.
Siemię lniane zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym, między innymi cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy omega-3, witaminy (E, B1, B6 oraz kwas foliowy) i składniki mineralne (cynk, magnez oraz żelazo). Mimo, że nasiona lnu są ubogie w węglowodany, to jednak stanowią równocześnie doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Jednym z najważniejszych składników dostarczanych do organizmu człowieka razem z siemieniem lnianym są kwasy omega-3.
Dzięki ich odpowiedniemu poziomowi w diecie możliwe jest zapobieganie procesom zapalnym, co ma szczególne znaczenie przy wielu chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca, artretyzm, choroby serca, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. W siemieniu lnianym występuje wiele istotnych kwasów tłuszczowych. Jednak produkt ten obfituje przede wszystkim w cenny kwas α-linolenowy, będący jednocześnie prekursorem bardzo ważnych kwasów: EPA i DHA.
Siemię lniane spożywane regularnie doskonale obniża poziom cholesterolu. Zawarta w nim witamina E posiada właściwości przeciwutleniające, w związku z czym pomaga chronić organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. W siemieniu lnianym znajdują się także fitosteryny oraz flawonoidy, które działają ochronnie w stosunku do serca, zapobiegają zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, a także pomagają w obniżeniu podwyższonego ciśnienia krwi. Produkt ten stanowi również źródło fitoestrogenów odpowiedzialnych za blokowanie receptorów estrogenowych. Zawartość tych związków zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, macicy oraz prostaty.
Możliwości wykorzystania siemienia lnianego jest wiele. Picie przyrządzonego z nasion lnu wywaru zalecane jest między innymi przy nieżytach żołądka, jelit, dwunastnicy, przy nadkwasocie, biegunkach oraz przy wrzodach. Spożywanie moczonych przez noc, a następnie rozgniecionych nasion zalecane jest natomiast przy zaparciach. Siemię lniane można także stosować w postaci okładów mających zmiękczać skórę. Okładami leczy się oparzenia, odmrożenia oraz trudno gojące się rany. Stosuje się je także w kosmetyce przy suchej, skłonnej do łuszczenia się oraz pękania skórze, przy wysypkach alergicznych, trądziku młodzieńczym, odleżynach oraz świądzie.