Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

logo Hotblog
cytryna

Soczyste, kwaśne i aromatyczne cytryny są najczęściej spożywanymi owocami cytrusowymi na świecie.

Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Czysta woda i świeżo wyciśnięty sok z cytryny jest jedną z najbardziej sprawdzonych substancji pobudzających. Dodaje energii i sił do działania na cały dzień. Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Cytryna jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca,nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków.

Dobroczynne właściwości

Chociaż ma kwaśny smak, w rzeczywistości jest jednym z najbardziej zasadowo wpływających na organizm pokarmów. Cytryna zawiera dwa słabe kwasy: cytrynowy i askorbinowy, które są łatwo trawione przez organizm, w efekcie czego minerały zawarte w cytrynie alkalizują, czyli odkwaszają, krew. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ organizm funkcjonuje najlepiej w środowisku lekko zasadowym, zbyt kwaśne pH może prowadzić do wystąpienia różnych chorób i dolegliwości. Tymczasem większość z nas spożywa dużo produktów zakwaszających takich jak białka zwierzęce, ziarna, tłuszcz, cukier, a mniej tych o działaniu zasadowym, m.in. owoców i warzyw. W efekcie wiele osób narzeka na złe samopoczucie

Zawarty w cytrynie kwas askorbinowy wspomaga gojenie się ran i przyczynia do utrzymania w dobrej kondycji tkanki łącznej, kości i chrząstek. Witamina C ma również działanie przeciwzapalne i jest pomocna w odzyskaniu zdrowia i zminimalizowaniu stresu powstałego po doznanych zranieniach i kontuzjach.

Sok z cytryny poprawia nastrój, zmniejsza poczucie lęku i stresu, a nawet pomaga zredukować nastroje depresyjne.

Już sam zapach tego cytrusa działa kojąco na układ nerwowy. Dla dobrego samopoczucia nie bez znaczenia jest też fakt, że po kilkunastu dniach regularnego picia wody z cytryną, organizm zaczyna sprawniej pracować, szybciej pozbywa się toksyn i przyspiesza procesy trawienne.

Cytryna wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, oczyszcza organizm z toksyn, sprzyja wątrobie, dobroczynnie wpływa na trawienie, wzmacnia naczynia krwionośne, a także wpływa na poprawę zdrowotności skóry, która staje się jaśniejsza i gładsza z mniejszą ilością przebarwień. Poza tym pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.

Jak wybrać zdrowe owoce?

Najlepiej wybierać owoce ciężkie, ładnie wybarwione. Dojrzałe cytryny lekko pachną na końcach. Wszelkie pofałdowania świadczą o tym, że owoc ma grubą skórę. Mniej soku i grubą skórę z reguły mają też cytryny zakończone „pępkiem”.

Systematyczne spożywanie cytryny pozwala zwiększyć odporność na przeziębienie co ma szczególne znaczenie w okresach podwyższonej zachorowalności. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.

Agata Szalewska
Dietetyk, Studentka SGGW w Warszawie, prowadzi bloga filozofiaodzywiania.blog.pl

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież