Jeszcze 200 lat temu przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą, dlatego uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dzisiaj zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Do tego jest smaczny, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, a jego wpływ na zdrowie i urodę jest znaczący.
Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach, jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal. Zawartości błonnika daje uczucie sytości, dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne również pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji, natomiast witamina młodości (witamina E) zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się.
Właściwości pomidorów:
Antynowotworowe
Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.
Moczopędne
Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (280 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
Zapobiegają miażdżycy
Wysoka zawartość potasu, błonnika i innych wspomnianych wyżej składników (cholina, witamina C) zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów, a w dodatku pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową, gęstość kości i uniknąć powstawania kamieni nerkowych. Pomidory są zalecane także kobietom w ciąży oraz ludziom ze skłonnościami depresyjnymi ze względu na obecność kwasu foliowego.
Z jedzeniem pomidorów powinny uważać osoby chore na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów i zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym warto przed zjedzeniem obierać je ze skórki. Niestety mogą one uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, a dzieciom należy wprowadzać je do diety stopniowo.
Ciekawostki:
Walory pomidorów odkryli Włosi, od których przejęliśmy je wraz z nazwą (pommodoro, czyli złote jabłko). Nie tylko nasze podniebienia, ale także zdrowie na tym zyskały.
Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu,
Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit.
Agata Szalewska,
Dietetyk, Studentka SGGW w Warszawie
prowadzi bloga filozofiaodzywiania.blog.pl