składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych (ewentualnie 20 g drożdży świeżych)
- 25 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
składniki na kruszonkę:
- 240 g mąki pszennej
- 6 czubate łyżki cukru
- 120 g masła, miękkiego lub roztopionego
- kilka kropli olejku waniliowego
dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- około 5 łyżek słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam świeżych najpierw robię rozczyn: mieszam drożdże z 4 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawiam do wyrośnięcia). Jajka roztrzepuje rózgą, dodaję ciepłe mleko (nie gorące!), roztopione masło, sól i cukier, a na koniec mąkę z drożdżami. Wyrabiam ciasto do momentu, by było miękkie i elastyczne, po czym przykrywam ręczniczkiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia jego objętości. W tym czasie rabarbar kroję na kawałki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczam w naczyniu i wyrabiam ręką do momentu otrzymania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę (ta porcja ciasta wystarczy na standardową blaszkę). Odstawiam na kolejne 15-20 do ponownego wyrośnięcia, po czym rozsypuję na nim rabarbar i posypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem (śmietankę zagotowuję, dodaję cukier puder i sok z cytryny - wszystkie składniki dokładnie mieszam. Konsystencja ma być gęstego ciasta naleśnikowego).