W jesiennym klimacie odbyła się druga część warsztatów kulinarnych w Białymkale.
Tym razem Dariusz Pietrzyk, szef kuchni Pałacu w Pakosławiu przygotował dla nas zupy: porową oraz dyniową z imbirem i pomarańczą, a także sałatkę z jajkiem i grillowanym kurczakiem oraz sałatkę z selera i jabłka. Pokazał nam jak przygotować domowy zaczyn na żurek z mąki żytniej, wody, chleba i czosnku oraz pyszny sos z zielonego ogórka do sałatek. Na deser zaproponował koktajl owocowy z dojrzałego mango, truskawek, kiwi i jogurtu naturalnego.
Towarzyszący mu Paweł Stelmach, menadżer gastronomii Pałacu w Pakosławiu tym razem pokazał, jak nakryć stół na mniej oficjalne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół, zachowując zasady savoir-vivre'u i dekoracji, a przy okazji wykorzystując dostępne akcesoria: świeczki, serwetki i dynie.
Panowie zaprezentowali też nam pałacowe przetwory, m.in. konfiturę malinową, dżem brzoskwiniowy, powidła śliwkowe i smalec ze skwarkami.