Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Porady kulinarne

Bez aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia.

Po okresie pełnym truskawek, wiśni, jagód, malin, śliwek i gruszek w warzywniaku pojawiła się pigwa. Polski owoc, może jeszcze nie tak popularny, jak inne, ale zdecydowanie wart uwagi każdej gospodyni.

Grzybobranie to niemal sport narodowy Polaków. Jak tylko zaczyna się sezon, kto tylko może rusza z koszykiem lub wiaderkiem w leśną głuszę. Kiedy już ich uzbiera zadowalającą ilość, zastanawia się co z nimi począć. Na ogół jedne przeznaczamy do suszenia, inne marynujemy, zamrażamy, albo spożywamy na świeżo - w sosach, zupach czy farszach. Choć ich walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia, trudno wyobrazić sobie świąteczne przysmaki bez suszonych grzybów, które nadają niepowtarzalnego smaku zupom, pierogom czy potrawom z kapusty.

Sezon na ogórki w pełni. Wykorzystajmy ten fakt, by je zakisić. To mało skomplikowana czynność.

Jagody - niebieskie owoce lata, słodkie, bardzo aromatyczne i charakterystyczne.

Nie ma nic lepszego w upalne dni, jak porcja zimnych lodów. Wyśmienicie smakują, schładzają organizm, a nawet poprawiają nastrój.

 

Czerwiec jest miesiącem, w którym na straganach i w sklepach pojawiają się najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe - truskawki. Zgodnie z raportem opublikowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa truskawki są również najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w naszym kraju.