Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Zapiekane szparagi
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • pęczek szparagów,
  • łyżka tartej bułki,
  • pół szklanki startego żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • cukier

 

Składniki na sos beszamelowy:
  • łyżka masła,
  • czubata łyżka mąki,
  • pół litra mleka,
  • 4 żółtka

 

Wykonanie:

Szparagi myję, obieram, gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzam. Przygotowuję sos - masło roztapiam z mąką, rozprowadzam mlekiem, zagotowuję. Gdy trochę przestygnie łączę z żółtkami i mieszam - musi być gęsty. Szparagi układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sosem beszamelowym, posypuję serem i tartą bułką. Na wierzch kładę kawałki masła. Wstawiam do gorącego piekarnika (180°C) i zapiekam około 10-15 minut.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież