Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 5 łyżek rodzynek
- 5 łyżek mielonych orzechów
- 10 dag masła
- sok z całej pomarańczy
- 4 białka
- szklanka i 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Umyte jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam masło, wkładam jabłka. Po minucie wsypuję 4 łyżki cukru i smażę jabłka około 3 minut, cały czas mieszając. Dokładam rodzynki i cynamon, wlewam sok z całej pomarańczy. Duszę jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność. Przekładam do żaroodpornej lub silikonowej formy.
Białka ubijam na pianę. Cały czas ubijając, wsypuję szklankę cukru. Pianą przykrywam jabłka. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Deser najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami.