Zdrowie
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 7601
Mniszek lekarski na ogół uważany jest za chwast, a tak naprawdę to roślina o bardzo cennych właściwościach.
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 9188
Papryka - to roślina z rodziny psiankowatych, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Bogactwo odmian warzywa, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach.
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 7892
Jeszcze 200 lat temu przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą, dlatego uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dzisiaj zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Do tego jest smaczny, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, a jego wpływ na zdrowie i urodę jest znaczący.
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 5682
Orzechy włoskie, często określane jako „żywność mózgu”, miano to zawdzięczają nie swojemu pomarszczonemu kształtowi, ale temu iż dostarczają substancji dzięki którym organ ten może sprawnie działać.
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 6306
Soki są źródłem witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych, zawierają błonnik. Rozróżniamy przecierowe i naturalnie mętne. Są one formą na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach.
- Szczegóły
- Zdrowie
- Odsłony: 5197
Soczyste, kwaśne i aromatyczne cytryny są najczęściej spożywanymi owocami cytrusowymi na świecie.