Ja tu byłam
Z czekoladą, owocami i bitą śmietaną, ze szpinakiem, kurczakiem i serem fetą to tylko niektóre z naleśnikowych propozycji, które czekały na uczestników „Biby Naleśnikowej” - jednodniowej imprezy, zorganizowanej przy Ośrodku Kultury Chazackiej* w Chojnie przez Stowarzyszenie KGW „Chojnianki”.
Pokaz kulinarny potraw z roślin bobowatych był jedną z atrakcji imprezy w Gołaszynie.
Warzywne przekąski z sosem jogurtowo-czosnkowym, wody smakowe, zupę - krem z zielonego ogórka, naleśniki z serkiem waniliowym, bananami i czekoladą oraz mus owocowy z jogurtem to menu, które przygotowałam razem z pierwszoklasistami z Dubina podczas warsztatów kulinarnych.
Pomysł na wykorzystanie bojanówki ma Robert Gruszczyński, szef restauracji Villa Aurora w Gołaszynie, wspierany przez miejscowego regionalistę Krzysztofa Wodyńskiego i Jolantę Zielińską-Kaźmierczak, pomysłodawczynię Akademii Umiejętności „Kulinarne Przygody” w Poznania.
Krem ze szparagów, flaczki, króliczy comber z sosem śliwkowym, zupa wielkopolska, kaczka z modrą kapustą, faszerowany schab z kluseczkami, karkówka cebulowa z pyzami, sernik, deser owocowy, gruszki w sosie waniliowym to tylko niektóre z dań, jakie serwowano podczas konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad” na rawickim rynku.
... czyli warsztaty kulinarne dla dzieci w Gołaszynie.
Torty to niezbędny dodatek na przyjęciach nie tylko ślubne, ale też urodzinowe czy komunijne. Jakie są najmodniejsze w tym sezonie?