Ja tu byłam
W poszukiwaniu smaków francuskiej kuchni.
Z serkiem waniliowym, czekoladą, owocami i bitą śmietaną, ze szpinakiem, kurczakiem i serem fetą to tylko niektóre z naleśnikowych propozycji, które czekały na osoby, które przyjechały zasmakować propozycji kulinarnych „Biby Naleśnikowej” - jednodniowej imprezy, zorganizowanej przy Ośrodku Kultury Chazackiej* w Chojnie przez Stowarzyszenie KGW „Chojnianki”.
Wyśmienite dania, regionalne przysmaki polskiej kuchni, znakomite wina to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na gości, którzy odwiedzili w czerwcowy weekend wrocławską Halę Stulecia.
Po dwuletniej przerwie powrócono w gminie Miejska Górka do organizacji „wielkanocnego stołu”. Tym razem spotkanie przygotowano pod hasłem: „Wielkanocny Stół - kreatywni i wierni tradycji”.
Siemowo (gm. Gostyń) na jeden dzień stało się sernikowym centrum Wielkopolski. To tam panie z Koła Gospodyń Wiejskich zorganizowały konkurs pod hasłem „Sernik od wieków najlepszy wśród wypieków”.
Power pomidorówka, pudding dla luzaka, napój radości, kanapki długiego życia, pasta słonecznikowa superbohatera i pasta twarogowa dla sprawnego mózgu to tylko niektóre z potraw, jakie przygotowywali uczniowie biorący udział w projekcie „Rośliny na widelcu - pracownia kulinarna zdrowego ucznia”, przygotowanym przez Fundację Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda.
W grudniu w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbył się XV Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych ,,Gwiazdka 2016”.