Ja tu byłam
Siedem rawickich kół gospodyń wiejskich walczyło w Pakosławiu o kulinarny laur podczas „Pikniku z Produktem Polskim”.
- Bez pierników nie ma Świąt Bożego Narodzenia! - uważa wiele osób. Większość z nich sama piecze te aromatyczne ciastka w domowym zaciszu. Postanowiłam sprawdzić, jak wygląda pieczenie pierników pod okiem profesjonalistów.
Konkurs na najlepsze ciasto miodowe było jedną z atrakcji Wielkiego Dnia Pszczół nad zalewem w Pakosławiu.
Jakich przypraw używamy w kuchni? Jak smakuje suszony rozmaryn lub imbir? Jak przygotować domowe pączki? Na te i wiele innych pytań odpowiadano podczas pierwszych warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Smaki i smaczki Ziemi Bojanowskiej - zdrowa kuchnia regionalna”, realizowanego przez radne z gminy Bojanowo (powiat rawicki).
Ciasta i desery to słodka „kropka nad i” okolicznościowych spotkań, przyjęć, wesel, chrzcin, jubileuszy czy urodzin. O tym, jak bogaty wachlarz smaków i form czeka na potencjalnych łasuchów można się było przekonać na Targach Ślubnych, zorganizowanych przez cukiernię Joker w Miejskiej Górce.
Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem.
Gruzińskie jedzenie, o którym można powiedzieć tylko jedno: niebo w gębie!