Ja tu byłam
Marmolady, konfitury, powidła i dżemy, pikle, sałatki i sosy, a także kompoty i liczne marynaty można było spróbować na Otwartych Targach „Ze spiżarni wiejskiej gospodyni do Unii”, które odbyły się w Dłoni.
Nadziewane kacze szyjki, czernina, rosół z makaronem, faszerowane i pieczone kaczki, pasztety, kompoty, a także sałatki i ciasta ze śliwką bojanówką można było degustować podczas sobotniego święta w Gołaszynie.
Pulpeciki mielone, pieczone żeberka, tradycyjne rolady, schab w galarecie, świeży smalec, gulasze i liczne pieczenie to tylko niektóre z wielu dań, jakie zaprezentowano podczas I Festiwalu Wieprzowiny w Dłoni pod hasłem: „Zdrowe, pyszne, nasze...”.
Żurek, faszerowane jajka, pieczenie rzymskie, nadziewane mięsiwa, sałatki, galarety, babki i babeczki oraz mazurki królowały na stołach podczas „Wielkopolskiej Wielkanocy” w restauracji Villa Aurora w Gołaszynie.
Tematem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych dla dzieci, organizowanych w Pałacu w Pakosławiu była pizza - jedno z ulubionych dań wśród najmłodszych.
Kilkadziesiąt pełnych blach i ponad 500 chrupiących pierników - to efekt pracy pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Dubina.
Grono kilkudziesięciu pań uczestniczyło w warsztatach „Gawęda o świątecznym stole” połączonych z prezentacją multimedialną.