Ja tu byłam
- Szczegóły
- Ja tu byłam
- Odsłony: 3315
Zdrowy konkurs kulinarny „Zielono i Lokalnie” zorganizowano podczas Letniego Festiwalu Familijnego Smaków i Rękodzieła Wielkopolski w pałacu w Pakosławiu.
Jak przygotować rodzinną uroczystość można było się dowiedzieć odwiedzając restaurację Villa Aurora w Gołaszynie.
Pałac Pakosław jest obiektem głęboko zanurzonym w lokalnej tradycji. Każdy jego zakamarek - każda urokliwa „zmarszczka” tego miejsca - wiąże się z historią.
Żurek, faszerowane jajka, pieczenie, nadziewane mięsiwa, sałatki, galarety, babki i babeczki oraz mazurki królowały na stołach podczas drugiej edycji „Wielkopolskiej Wielkanocy” w restauracji Villa Aurora w Gołaszynie.
Śniadanie jest nie tylko ważne dla naszego zdrowia, lecz także dobrego samopoczucia. A jeszcze jeśli jest typowo polskie, to cóż chcieć więcej.
Marmolady, konfitury, powidła i dżemy, pikle, sałatki i sosy, a także kompoty i liczne marynaty można było spróbować na Otwartych Targach „Ze spiżarni wiejskiej gospodyni do Unii”, które odbyły się w Dłoni.
Nadziewane kacze szyjki, czernina, rosół z makaronem, faszerowane i pieczone kaczki, pasztety, kompoty, a także sałatki i ciasta ze śliwką bojanówką można było degustować podczas sobotniego święta w Gołaszynie.